Ce presupune o sesiune foto?

de

Astăzi am ales să scriu câteva cuvinte despre ce înseamnă să fii un freelancer care oferă servicii ☺️

Fac asta pentru că am observat că există nevoia de educație în acest sens. Și recunosc că până să fiu freelancer, nici eu nu înțelegeam în totalitate pentru ce plătesc un serviciu, de ce unele servicii au un cost pe care eu îl consideram prea mare, de ce există anumite limite de timp în prestarea acelui serviciu etc.

Pentru că nu pot vorbi decât din experiența mea, o să îți spun pe scurt ce presupune serviciul de fotografie din perspectiva prestatorului, adică din rolul de fotograf.

Contrar părerii multora, o ședință foto este un serviciu care presupune mai mult decât apăsarea pe un buton.

El are 3 etape:

1. Pregătirea dinaintea sesiunii – aici are loc atât identificarea nevoilor clientei, dar și efectuarea de research/documentare pentru ședința foto: căutarea de opțiuni privind locația potrivită, alegerea echipamentelor adecvate conform cerințelor ședinței, comunicarea cu alți furnizori dacă e cazul (de exemplu: make-up artist) și totodată are loc consultanța cu clienta în care sunt clarificate detalii precum: locație, vestimentație, accesorii etc.

2. Sesiunea foto – în cadrul ei fotograful are de făcut următoarele: creează o legătură cu persoana din fața camerei astfel încât aceasta să se simtă cât mai în largul ei, identifică unghiurile și locurile cele mai potrivite ținând cont de lumină și de alți factori care influențează compoziția, alege lentila potrivită, efectuează setările aparatului, ghidează persoana din fața camerei astfel încât să identifice cele mai potrivite poziții și unghiuri ale persoanei fotografiate oferind totodată diversitate în cadre, se adaptează factorilor imprevizibili care inevitabil apar în timpul ședinței – persoane care trec dintr-o parte în alta a cadrului, vânt/soare prea puternic, timpul limitat uneori pentru efectuarea ședinței (mai ales dacă vorbim despre un spațiu public în care are loc ședința), ține cont în permanență de nevoile persoanei fotografiate (uneori e nevoie de o pauză pentru schimbarea vestimentației de exemplu).

3. Post procesarea – începe cu pregătirea fotografiilor pentru selecție, apoi are loc selecția fotografiilor de către fotograf, urmând ca selecția finală să fie făcută de către clientă, după care are loc efectiv editarea fotografiilor pe care urmează să le predea clientei. În timpul editării se ține cont de felul în care vor fi folosite fotografiile, dar în general se urmăresc anumite criterii precum: încadrare, expunere, colorizare, retușare dacă/unde e nevoie. Retușarea presupune o atenție mai mare la detalii și implicit timp mai mult pentru obținerea rezultatului final.

Dacă și tu ești freelancer, te invit să-mi scrii în câteva cuvinte ce nu se vede din munca ta și ai dori să știe clienții/potențialii tăi clienți 😃

Fii la curent cu ofertele

 Abonează-te acum la newsletter pentru a fii la curent cu noutățile și ofertele

 

GDPR

Te-ai înscris cu succes!